ΥΠΟΜΝΗΜΑ- ΠΡΟΣ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ


     
                                                                                                                                                ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΙΝΕΤΑΣ
                             58 ΧΛΜ.ΠΕΟΑΚ-ΑΦΜ.800210539-ΔΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
                              Τηλ.Προεδρου :6974466200-mail: poltsirkas@yahoo.gr

Κινετα,9 Σεπτ.2019

ΠΡΟΣ: ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Επι του σχεδιου νομου,του Υπουργειου Περιβαλλοντος και Ενεργειας ‘’Κυρωση της απο 24.07.2019 Π.Ν.Π.’’Ληψη μετρων για την αντιμετωπιση αμεσων κινδυνων και αναγκων στις περιοχες της Περιφερειακης Ενοτητας Ανατολικης Αττικης,που επληγησαν απο τις πυρκαγιες της 23ης Ιουλιου 2018.’’[A’127],συσταση και καταστατικο λειτουργιας της εταιριας’’Ματι Ξανα’’
Κυριε Προεδρε,Κυριες και Κυριοι Βουλευτες,
Ευχαριστουμε για την προσκληση σας,προκειμενου να εκφαρασουμε τις αποψεις μας επι του εν λογω Σ/Ν,γιατι τα προβληματα που καλειται να επιλυσει,τα αντιμετωπιζουμε και εμεις στην Κινετα και μαλιστα,σε μεγαλυτερο βαθμο,θα τολμουσα να πω,[αν εξαιρεσουμε το γεγονος οτι στο Ματι ειχαμε,τα τραγικα γεγονοτα των ανθρωπινων θυματων.]Γιατι τα περισοτερα πυροκλητα σπιτια στην Κινετα, βρισκονται σε ΔΑ περιοχες και τα δυο πλημμυρικα φαινομενα που ακολουθησαν τις πυρκαγιες,επεφεραν μεγαλες καταστροφες και στα καμενα σπιτια και στα υπολοιπα, σε ολη την περιοχη της Κινετας.
O Δημος Μεγαρεων-Ν.Περαμου,ειναι ενας απο τους μεγαλυτερους σε εκταση Δημος της Αττικης,με απομακρυσμενους και δυσκολους οικισμους,λογω της γεωλογικης διαμορφωσης του εδαφους[ Γερανεια ορη-επικλινες σε μεγαλο βαθμο εδαφος-δυσβατοτητα-ρεματα κλπ]
Η Κινετα,50 Χλμ.απο την Αθηνα,που διασχιζεται απο την Εθνικη-Ολυμπια Οδος,αντιμετωπιζει πολαπλα και διαχρονικα προβληματα[οπως: ελλειψη ποσιμου νερου, Σχεδιου πολης, αποχετευση,πλατειες,παιδικες χαρες,Δημοτικο Σχολειο,ασφαλτοστρωση-τσιμεντοστρωση δρομων κλπ].Ευτυχως πριν λιγες μερες,υπογραφτηκε η Κ.Υ.Α και 29 /8/2019 δημοσιευτηκε στο ΦΕΚ.496/2019,η οριστικη αναγκαστικη απαλλωτριωση του οικοπεδου υπερ της ΕΥΔΑΠ οπου προκειται να φτασει ο κεντρικος αγωγος απο ΕΥΔΑΠ-Μεγαρα και να κατασκευασθουν οι δυο κεντρικες δεξαμενες.και ελπιζουμε να προχωρησει ταχυρρυθμα,το εργο για ‘’Υδροδοτηση οικισμου της Κινετας’’,ενω το εργο ειχε δημοπρατηθει,ενα χρονο πριν, απο 14 Σεπτ.2018.
AΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ομως αμεσα να αρχισει η μελετη και κατασκευη του εσωτερικου τοπικου δικτυου Υδρευσης για υδροδοτηση ολων των οικιων ΕΝΤΟΣ και ΕΚΤΟΣ σχεδιου.Μονο τοτε θα ελπιζουμε οτι θα δουμε ποσιμο νερο στην Κινετα.
Η Κινετα,ειναι μια εγκατελελειμενη και παραμελημενη απο την Πολιτεια περιοχη,αυτο θεωρουμε εμεις που διαμενουμε εκει,στο δυτικοτερο ακρο της Αττικης.
Προσφατα ιδρυθηκε η Κοινοτητα με το ΠΔ.4/2017 και ΦΕΚ 9/Α/1-2-2017 και στις προσφατες Δημοτικες εκλογες,εκλεξαμε για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Κοινοτικο συμβουλιο και Προεδρο Κοινοτητας,στην νεοιδρυθεισα ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΙΝΕΤΑΣ.
Ελπιζουμε πλεον να υπαρχει καλυτερος συντονισμος και να προωθουνται καλυτερα τα προβληματα της παραμελημενης περιοχης μας,αλλα το θεμα ειναι να δινονται ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ,απο τους αρμοδιους της πολιτειας.
Να αναφερθω ομως σε μερικα προβληματα που αντιμετωπιζουμε,που προηλθαν απο τις πυρκαγιες και τις πλημμυρες και οξυναν την ηδη υπαρχουσα δυσκολη κατασταση.
Καηκαν περιπου 58 χιλ.στρεματα δασους στα Γερανεια ορη και εντος οικιστικων περιοχων που η πυρκαγια εφτασε μεχρι την θαλασσα.Ειμαστε τυχεροι που δεν ειχαμε ανθρωπινα θυματα,οπως στο τραγικο Ματι,γιατι η πυρκαγια αρχισε πρωινες ωρες και προλαβαμε να απομακρυνουμε τα γυναικοπαιδα και ειχαμε δρομους διαφυγης.
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ; Εμεις σαν Ομοσπονδια,μολις αναλαβαμε την Διοικηση,τελος Οκτωβρη του 2018,συστσαμε αμεσως Επιτροπη Πυροπληκτων κατοικων με Επικεφαλης,την Γραματεα της Ομοσπονδιας,προκειμενου να αντιμετωπισουμε καλυτερα το δυσκλο αυτο θεμα.Ειχαν γινει περιπου 856 αυτοψιες,εκ των οποιων τα 369 κριθηκαν πυροπληκτα κτηρια[κοκκινα-κιτρινα],ητοι 153 κοκκινα και 216 περιπου κιτρινα.Λεω περιπου γιατι οι αρμοδιες υπηρεσιες Υπουργεια-Δημος κλπ,δεν μας δινουν τα πληρη στοιχεια,θεωρωντας τα ‘’προσωπικα δεδομενα’’.
Απο το συνολο των 369 πυροπληκτων οικιων,τα 230 [150 κιτρινα και 80 κοκκινα],χαρακτηριζονται ως Δ.Α περιοχη και παραμενουν καμμενα ,χωρις αποζημιωσεις,χωρις να γνωριζουν τι θα γινει,αδηλον το μελλον γιαυτους.
OΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ: Eχουν υποβληθει περιπου 144 αιτησεις επισκευης/ανακατασκευης και εχουν εκδοθει μονο 54 αδειες επισκευης μεχρι σημερα.
Γεγονος ειναι πως το 80% περιπου,των Πυροπληκτων,ειναι αυθαιρετες οικιες[ειδικα των Δ.Α περιοχων]που δομηθηκαν,απο φτωχους ανθρωπους-βιοπαλαιστες,σε αγροτεμαχια που αγορασαν νομιμα με συμβολαια και ολα τα απαραιτητα δικαιολογητικα και τακτοποιηθηκαν στην πορεια με τους Νομους ‘’περι αυθαιρετων’’ απο Ν.Τριτση,1337/83,720/78 κλπ.Λιγοι κατεχουν αδειες,οσοι πηραν κυρια στην περιοδο της χουντας και μετα,αλλα και αυτοι δεν μπορουν να οικοδομησουν,η να επισκευασουν.[λογω Δ.Α περιοχης].
Απο τους 13 συνολικα οικισμους [με αντιστοιχους συλλογους-μελη της Ομοσπονδιας] ητοι:
ΠανοραμαΙ[Μπαλαλαι],Πανοραμα2,Πανοραμα3,Μαρουγκα,Γερανεια,Σκυρωνας,Αγναντια[Πα-ναγιτσαΜ.Σπιθαρια],Γαληνη,Βενιστρες,Αγ.Νικολαο,Πικα,Αγ.Παρασκευης,Βουλιαγμενη,επληγησαν οι δεκα[10],με καμενα σπιτια και ιδιαιτερα ,οι πεντε πρωτοι οικισμοι.[εντος Δ.Α].Ολοι ομως επληγησαν μετεπειτα απο τις πλημμυρες,που προηλθαν ,λογω της πυρκαγιας.
ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ-ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΜΠΑΖΩΝ-ΑΜΙΑΝΤΩΝ –ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Ακομη δεν εχουν γινει κατεδαφισεις ολων των σπιτιων [κοκκινα]και καθαρισμος των υπολοιπων [κιτρινα] και αποκομιδη των υλικων Αμιαντου,μπαζων και λοιπων υλικων και απαγορευεται να τα καθαρισουμε και μονοι μας,οσοι μπορουν.
ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Λογω της πυρκαγιας και των πλημμυρων υπερ-πολαπλασιαστηκαν,τα αχρηστα υλικα,μπαζα,κλαδεματα δεντρων που παρεμειναν απο την κοπη των καμενων δενδρων παραπλευρως των δρομων[απο ΥΜΕΤ-ΥΠΟΔ],ογκωδη υλικα κλπ,και δεν υπαρχουν ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ,για απωθηση τους,με αποτελεσμα να δημιουργουνται χωματερες σε πολα σημεια, με κινδυνο για νεες πυρκαγιες,για το περιβαλλον και την Δημοσια Υγεια.
Ο Δημος αδυνατει να ανταποκριθει στην αποκομιδη τους εγκαιρα,παρα τις φιλοτιμες προσπαθειες που καταβαλλει, αλλα δεν ειναι και στις υποχρεωσεις του,για τα ογκωδη υλικα,κλαδεματα κλπ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ: Καταστραφηκαν πολλα σπιτια απο τις πλημμυρες και δεν εχουν αποζημιωθει ακομη,προσφατα αρχισε η καταβολη αποζημιωσης σε μερικους.
ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΑ-ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ-ΡΕΜΑΤΑ-ΔΙΑΝΟΙΞΕΙΣ ΔΙΟΔΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
Βρισκονται σε εξελιξη αντιδιαβρωτικα εργα τοποθετηση κορμοδεματων και κορμοφραγματων στο καμενο δασος και δεν αρχισαν ομως ακομη τα βασικα εργα ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ,οσον αφορα τα ρεματα,και διανοιξεις διοδων των ομβριων υδατων προς την θαλασσα.ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ νεα καταγραφη ρυακιων και χανδακιων που δημιουργηθηκαν απο τις πλημμυρες και ΕΚΤΡΟΠΗ,ωστε να μην κατευθυνονται επανω στα σπιτια και τους οικισμους.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΧΤΥΟΥ-ΑΣΦΑΛΣΤΟΣΤΡΟΣΗ-ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΩΝ
Εκτος απο την αρχικη αντιμετωπιση απο Δημο –Περιφερεια-ΥΜΕΤ,προχειρης αποκαταστασης-επιχωματωσης και καθαρισμος των δρομων,δεν αρχισε ακομη η ολοκληρωμενη αποκατασταση.Πολλοι δρομοι εχουν καταστραφει παντελως,εχουν δημιουργηθει χανδακες,με αποτελεσμα πεζοι και οχηματα να μην μπορουν να κυκλοφορησουν,να πανε ανετα στα σπιτια τους.Μας λεγανε οι αρμοδιοι οτι συντομα θα γινουν μελετες[μεχρι Σεπτεμβρη μηνα] για τους δρομους ,τα ρεματα,κλπ,αλλα ακομη δεν αρχισε τιποτα.Τουλαχιστον δεν γνωριζουμε.
ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ-ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ-ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Εκτος της προνοιακης βοηθειας που παρεχεται κατα περιοδους, μεσω του Δημου,σε μερικους[οχι ολους] [τροφιμα,ρουχισμος κλπ] και τα αρχικα βοηθηματα, δεν εχουν παρει ολοι τα προνοιακα επιδοματα-βοηθηματα που ειχαν εξαγγελθει για διαφορους λογους,π.χ.
Ο ΕΦΚΑ δεν εχει χορηγησει ακομη σε ολους,το εκτακτο εφαπαξ βοηθημα ‘’της διπλης συνταξης’’,που ειχε εξαγγελθει,για τους συνταξιουχους,οσους εχουν Κυρια,η Δευτερεουσα,κατοικια η φιλοξενουνται αποδεδειγμενα στις Πληγεισες απο την πυρκαγια περιοχες,Αν.και Δυτ.Αττικης.Παρατηρουνται, παραδοξα φαινομενα,στον ιδιο οικισμο,στο ιδιο οικοδομικο τετραγωνο,στην ιδια οδο,ακομη και στο ιδιο σπιτι, σε καποιους να εχει χορηγηθει σε αλλους οχι,παροτι υπαρχει και ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του Δημοτικου Συμβουλιου του Δημου Μεγαρεων,οτι πρεπει να χορηγηθει σε ολους, εφοσον πληρουν τα κριτηρια, για λογους δικαιοσυνης και ισης μεταχειρισης,γιατι ολοι υπεστησαν τις ιδιες επιπτωσεις[υγειας],αφου ολοι οι οικισμοι της Κινετας,βρισκονται εντος της πυροπληκτης περιοχης ,αρα και της ‘’ πυροπληκτης ζωνης’’.Οχαρτης ‘’κοπερνικος’’ της Γ.Γραμ.Πολιτικης Προστασιας και συναρμοδιων Υπουργειων,ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ κατα την γνωμη μας,αφηνει εκτος καποιες περιοχες,και αποκλειονται απο αυτο το βοηθημα περιπου 100-130 συνταξιουχοι της Κινετας.
ΔΙΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ελλειψη ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ,μεταξυ των εμπλεκομενων φορεων,Υπουργειων-Περιφερειας-Αντιπεριφερειας-Αποκεντρωμενης Διοικησης-Δασικης Υπηρεσιας-Δημου-Τοπικων φορεων και εκει οφειλονται κατα την γνωμη μας,καθυστερησεις και παραλειψεις.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ α]ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ και β]ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΙΕΡΑΡΧΙΣΗ.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ:
1]Να συμπεριληφθει και η Δυτικη Αττικη-περιοχη ΚΙΝΕΤΑΣ του Δημου Μεγαρεων, στο υπο συζηρηση σ/ν για την Ανατολικη Αττικη [Ματι],αν ειναι δυνατο,ειτε να εκδοθει ειδικη Π.Ν.Π και για την Κινετα.
2]Οι οικισμοι της Κινετας[δομημενοι οικισμοι με φως,νερο,τηλεφωνο,δρομους,ηλεκροδοτηση κλπ],συμφωνα και με τις προτασεις του Δημου Μεγαρεων,για τις οικιστικες πυκνωσεις, να μετατραπει το ΙΩΔΕΣ περιγραμμα σε ΚΙΤΡΙΝΟ και να αναγνωρισθουν ως επισημες ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ,με νομοθετικη ρυθμιση,για να δοθει οριστικη λυση στο προβλημα και να γινει επιτελους,ολοκληρωση και εγκριση του Γ.Π.Σ.του Δημου Μεγαρεων.
3]Να δημιουργηθει αντιστοιχο Συντονιστικο οργανο[οπως για το Ματι] και για την ΚΙΝΕΤΑ και αντιστοιχη Εταιρια,προτεινω την ονομασια,‘’ΚΙΝΕΤΑ-ΑΝΑΠΛΑΣΗ’’,[με συμμετοχη των Πυροπληκτων και των φορεων] για να αντιμετωπιστουν τα προβληματα,με ταχυρρυθμες διαδικασιες.Μεσα απο αυτο το οργανο θα γινουν πιο γνωστα τα θεματα,στα συναρμοδια Υπουργεια,και τις εμπλεκομενες υπηρεσιες και ισως μπορει να βρεθουν οι καταλληλες και εφικτες λυσεις,θεσμικες και νομοθετικες παρεμβασεις.
Ελπιζοντας πως ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ η Πολιτεια να κοιταξει και λιγο ‘’δυτικα’’,προς το δυτικοτερο ακρο της Αττικης, που βρισκεταιτη η ΚΙΝΕΤΑ,σας ευχαριστω για την ακροαση.
Πολυβιος Τσιρκας
Προεδρος Ομοσπονδιας συλλογων Κινετας






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κτηματολογιο Μεγαρων Δικαιολογητικα

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ενημερωση για δασικα και οικιστικα προβληματα